Klosterträdgården   -     "Här är gudagott att vara"

Rosendagar första veckan i juli - öppet kl 11-17

 

Gudhems klosterträdgård ligger alldeles bakom muséet. Där odlas enbart medeltida växter såsom åbrodd, malört, myskmadra, isop och lungört. Dessa användes både som kryddor och medicinalväxter. Gudhemsrosen liksom Jungfrurosen, Apotekarrosen och Polkagrisrosen finns representerade. I mitten av de fyra fälten finns också ett fågelbad. Klosterträdgården kallades för paradiset och kunde liknas vid Edens lustgård. Här fylls luften av surrande humlor, bin och fjärilar. Vatten fanns alltid på klostergården genom att klostrets brunn fanns där.

Här är gudagott att vara! Cistercienserna såg inte trädgården enbart som en arbetsplats, men också som en lustgård, där man genom meditation kunde skåda Guds härlighet och gåvor. Här växer kungsljus, ålandsrot och salvia i en salig blandning. För varje växt fanns det rekommendationer om användningsområden, både som krydda och medicinalväxt.

I ett sk herbularius odlade man växter som kunde användas mot diverse krämpor. Rosor hade t.ex. nervlugnande verkan och liljor var ett botemedel mot ormbett. Avkok på dill var utmärkt för magen. Myskmadra var lugnande för nerverna och en dekokt på blåklint var skönt för trötta ögon. En dryck på gurkört var bra mot halsont. Kamomill gjorde gott för magen. Lavendel lindrade huvudvärk. Mejram mot reumatisk värk. Om man tuggar på rosmarin gav det god andedräkt. En ört-dryck på kyndel underlättade matsmältningen likaså salvia. Ringblommor lindrade brännsår och små skrubbsår. Timjan var ett underbart botemedel mot hosta.

Här växer också lavendel. Det var munkar, som tog med sig lavendelplantor till norra Europa. Den  blommar i juni och juli, plockas under augusti och destilleras sedan.  Av essensen görs allt från honung till örtmedicin och ingredienser till parfymindustrin.. Torkade lavendelblommor läggs i skåp och lär skydda mot mal. Man anser att lavendelessensen har medicinska egenskaper, ( bla mot diarree, lugnande, för reumatism, astma etc) till sårläkning och det lär hjälpa mot acne.

Gården var vanligtvis uppdelad i fyra fält med gångar som formade ett kors. 

''Herren Gud lät alla slags träd växa upp ur marken, sådana som var ljuvliga att se på och goda att äta av. Mitt i trädgården stod livets träd och trädet som ger kunskap om gott och ont''.

1 Mosebokens 2 kapitel